Rayu

#voettochtvoorbereiding

Ga goed voorbereid op pad en haal meer uit je hike!

Ken je die advertentie, waarbij een jongen of meisje romantisch bij zonsondergang voor de tent zit, genietend met een kop koffie van het fenomenale uitzicht en de natuur?
Je denkt…Ik wil dat dus ook. Rust. Ruimte. Natuurbeleving.
Dan ga je op pad en dan loop je ineens vijf dagen door de stromende regen, je gaat kapot van de pijn van alle blaren en striemen, je hebt al vier nachten niet kunnen slapen, die bergen blijken hoger dan gedacht en ergens ben je ook nog eens je voedselvoorraad verloren.
En nu?

Een hike staat of valt met de voorbereiding….Welkom bij Rayu!

Wat is voettochtvoorbereiding? Voor wie is het?

Voettochtvoorbereiding gaat over het optimaal voorbereiden van een meerdaagse trektocht. Dit is vaak een complexe puzzel, waarvan de puzzelstukjes kunnen bestaan uit het optimaal fit zijn, het goed afwegen van je bagage, het zo goed mogelijk uitkienen van je voedselvoorraad, je route en oriëntatie goed op orde hebben en jezelf zo veerkrachtig mogelijk maken, zodat je bij tegenslagen snel herstelt zodat je weer van je omgeving kan genieten.

Het is voor iedereen die een meerdaagse trektocht overweegt. Dit kan een maandenlange solo-hike zijn, maar ook een huttentocht met een groep van een week en alle variaties daar tussen in. Zodra je te voet de wereld gaat ontdekken kun je bij Rayu terecht!

Fysieke voorbereiding

Hoe kan je zo fit mogelijk zijn voor je buitenplannen?  Rayu analyseert je hike en maakt een optimaal trainingsplan gedurende je voorbereidingstijd, die je alleen of in de vorm personal training kan uitvoeren, inclusief online coaching.
Fitheid zorgt voor een belangrijk rendement van je hike. Moeiteloos de berg op klauteren zonder lang te moeten uithijgen op de top voor je van het uitzicht kan genieten. Of je kansen vergroten dat je niet sneuvelt met hoogteziekte.  Of dagelijks een flinke afstand kunnen afleggen op divers terrein zonder de volgende dag met stramheid en spierpijn te starten.
Je kan meer en beter trainen voor jouw hike, dan louter ‘zoveel mogelijk wandelen’.
Met 17 jaar ervaring als personal (fitness) trainer kan Rayu je belasting en belastbaarheid voor jouw trektocht perfect op elkaar afstemmen.

Voedselvoorraad

Goed gevarieerd eten kan buiten een extra grote uitdaging zijn. Rayu beraamt voor je wat je nodig hebt in je voorbereiding op je avontuur, maar ook wat en hoeveel je nodig hebt tijdens je avontuur. Wat kan je bijvoorbeeld meenemen tijdens je wekenlange hike, waardoor je een gedegen verhouding aan voedingstoffen hebt? Wat heb je nodig, maar wat is ook praktisch?  Naar welk land ga je en wat is er lokaal te verkrijgen? Rayu maakt een voedingsplan voor de tijd en intensiteit die jouw hike van je vraagt, om je voedselvoorraad tot een zo gunstig mogelijk pakket te ordenen qua voedingswaarde en gewicht. Als vanzelfsprekend gepersonaliseerd; gebaseerd op jouw voedingsvoorkeuren, en zonder de noodzaak van het vangen van een buffel.

Slapen

Hoe je zo optimaal mogelijk uitgerust aan je hike kan beginnen leer je in deze module. Je gaat aan de slag met je slaappatroon vóór je tocht, maar ook tijdens je tocht. Wanneer je met je eigen tent of tarp op pad gaat, kan slapen een extra uitdaging zijn als je niet gewend bent aan kamperen en een paar brakke nachten levert al snel een minder positieve beleving van je hike op.
Ook alles met betrekking tot slaap & overnachtingsbenodigdheden en tip & tricks om uitgerust je dagen door te wandelen komen hier aan bod.

Bepakking

Iedere voettocht vraagt een andere inhoud van je rugzak. Materiaal wat heel handig is op de ene tocht kan volstrekt overbodig zijn op de andere. En ‘voor de zekerheid meenemen’ kan je nog wel eens bezuren wanneer je dagenlang met overbodig gewicht loopt. Wat is er nodig, wat is praktisch en wat kunnen je overwegingen zijn? Met jarenlange ervaring als verkoper in een outdoorwinkel weet Rayu wat de mogelijkheden zijn en kan ze je goed adviseren voor je outtilage. Al naar gelang je route,  duur en het terrein gaan we je rugzak optimaal inpakken, zodat je niks gaat missen, maar ook met geen gram teveel loopt.

Oriëntatie

Heb je al een route op het oog of ga je (semi)remote en zelf oriënterend de contreien verkennen? Leer werken met gps, kaart & kompas en ontdek diverse mogelijkheden van oriëntatie. Verdwalen kan je soms in mooie gebieden brengen, maar eruit kunnen komen heeft toch de voorkeur.

Stressmanagement, veerkracht & vitaliteit

Omdat je tijdens je trektocht -hoe goed voorbereid ook- altijd in onvoorziene, ongewenste situaties kan komen, heeft Rayu oog voor weerbaarheid en stressmanagement. Hoe fantastisch buiten zijn ook kan zijn, er zijn op allerlei fronten stressvolle situaties mogelijk; van oncomfortabel tot je leven in de waagschaal. Hoe kan je zorgen dat je geen controle verliest in een situatie die buiten de lijn der verwachtingen ligt? Hoe ga je om met grillige omstandigheden?

Je tent is stuk, je eten is uit je rugzak gevallen, je komt in zwaar weer, je bent verdwaald, je hebt al meerdere nachten niet geslapen van de kou, je loopt op blaren, je rugzak is te zwaar en je bent fysiek gebroken. Het is maar een greep uit de beproevingen waar je voor kan komen te staan. Hoe ga je de wilskracht vinden om je hike of het buitenleven vol te houden als je uitgeput bent? Hoe houd je focus? Beleef je je hike of ben je slaaf van de kilometers? Hoe kun je de natuur absorberen en meer harmonie ervaren, ook al kun je nog geen plantje benoemen? Hoe blijf je met opgeheven hoofd hiken tot de laatste kilometer? En wat ga je doen in een crisis? Als vitaliteitsprofessional is het één van de kerntaken om stress te managen. Bij je bepakking neerzitten is geen optie, leren hoe je bestendig kan zijn wel; het is onderdeel van Rayu’s outdoor-aanpak.

Over Rayu

Rayu is de trailnaam of hike-alias van Shanna Bussink.

“Het liefst maak ik met mijn tentje in m’n rugzak lange solohikes. Ik kan eindeloos genieten van de rust en ruimte, de natuur om me heen en het simpele leven.

Welke studie ik ook deed, buiten bleef lonken en ik werd hike & survivalinstructeur, om professioneel buiten te spelen. Ik ontdekte dat dat simpele leven nog niet zo simpel was in de voorbereiding en raakte gefascineerd over alle overwegingen.

Ook ben ik verbonden aan Chivo, het kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl, waar veel kennis is over mentale en emotionele weerbaarheid. Met deze combinatie ben ik Rayu gestart om je hike goed voor te bereiden, zodat je buiten zijn optimaal kunt beleven. Zo ga je fysiek fit, bestendig voor buiten en met een uitstekende uitrusting op pad!”

 
Ja, ik schrijf me ook in voor Rayu's nieuwsbrief!

Rayu is lid van 

Rayu’s Preppakket

Hike consult: 1 (online) sessie

Wat kun je verwachten in hike consult?

Word wegwijs in het oerwoud van keuzes voor je hike. Waar moet je op letten? Wat moet je wel of niet mee nemen? Hoe maak je overwegingen? Deel je twijfels en stel al je vragen! Om in dit consult (online of buiten) voldoende diepgang te krijgen, maak je een keuze in één van Rayu’s modules:

 • Fysiek Fit
 • Voedselvoorraad
 • Slapen
 • Bepakking
 • Oriëntatie
 • Stressmanagement, veerkracht & vitaliteit

Coronaproof buiten & online mogelijk.

 

Miniprep: Intake & 2 (online) sessies & praktische tools

Wat kun je verwachten in de Miniprep?
In de eerste sessie gaan we vooral in op je plannen en onderzoeken we waar je de meeste winst haalt om op te focussen. Dat kan voeding, training, slaap, bepakking of vitaliteit zijn. In de tussentijd gaat Rayu daarmee aan de slag voor je, zodat ze met een plan van aanpak of advies in de tweede sessie bij je terug komt.

Coronaproof buiten & online mogelijk.

 

12 weken preppakket

Wat kun je verwachten in het 12 weken preppakket?

 • Gepersonaliseerde trainingsschema’s waarmee je zelf aan de slag kunt
 • Een uitgekiend en gevarieerd voedingsadvies
 • Een slaapplan
 • Advies over je bepakking (bruikleen ook mogelijk)
 • Vitaliteitscoaching voor stressbestendigheid en veerkracht
 • Tweewekelijkse (online) sessies

Coronaproof buiten & online mogelijk

Thru-Prep: Freestyle

Heb je plannen voor een lange hike van bijvoorbeeld 6 maanden in gedachten? Of wil je vooral zelf je plan van aanpak indelen met  de diverse modules en de frequentie daarvan? Geen probleem, je kunt in overleg met Rayu zélf je voorbereidingsfase indelen!

Prijs in overleg

 

Zou je ook willen hiken, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Je wandelt graag, je bent regelmatig buiten te vinden en die meerdaagse hike is vooral nog iets wat op je bucketlist staat. Haal ‘m van je lijst af en breng ‘m naar de werkelijkheid! Met Rayu kun je ontdekken welke hike geschikt is voor jou; bijvoorbeeld solo, in een groep of georganiseerd. Ook helpt Rayu je om je hike-fit te krijgen, met het organiseren en verzamelen van de juiste spullen, het samenstellen van je voedselvoorraad én om beslagen ten ijs te komen bij de obstakels die je tijdens je hike tegen kan komen. 

Ga ook goed voorbereid op pad!

Hou me op de hoogte!

1 + 12 =