Search
Close this search box.

#

Hikegear

Met welke schoenen zal ik hiken?

Hiken en goed schoeisel is natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt de keuze baseren op het gebied waar je gaat lopen. Nu wil je doorgaans je schoenen vaker gebruiken dan voor één hike, of ga je wellicht in afwisselend gebied hiken: baseer dan je keuze op het meest dominante terrein dat je gaat tegenkomen. Zijn er goedbelopen paden, weinig rotsen, relatief weinig hoogteverschillen? Ga dan voor meer comfort en een flexibele schoen. Ga je de bergen in, boven de boomgrens en van het padje af? Dan is een stuggere zool veel handiger. Je levert dan wat comfort aan flexibiliteit in, maar krijgt er robuustheid en betere demping voor terug. Ga je alpiene tochten op gletsjers maken, dan wil je dat ze zool zo stug is dat je stijgijzers moet kunnen bevestigen, met aan de hiel een speciaal voor de stijgijzerklem bedoeld randje.

In het volgende overzicht staan de categorieen iets preciezer omschreven. Als hiker met bepakking heb je minimaal een B-schoen nodig.

  • Categorie A: Soepele lage wandelschoenen. Prima voor Nederlandse wandelingen, boswandelingen en om kilometers te maken voor aanvang van je hike.
  • Categorie A/B: Soepele, hoge trekkingschoenen. Meer steun bij enkels en bescherming tegen vuil, vocht en steentjes. Stevige zool. Goed voor heuvelachtig gebied.
  • Categorie B: Deze bergschoenen hebben schokabsorberende zolen en zijn daarom geschikt voor zwaardere bepakking. Je kan er nog goed mee afrollen. Leer is dikker. Op paden door de bergen geschikt en af en toe wat ruigere ondergrond.
  • Categorie B/C: Deze bergschoen heeft een stuggere zool en meer demping; het gewicht van je rugzak wordt beter opgevangen als je wat meer in bergachtig gebied gaat met ruige ondergrond en oneffenheden.
  • Categorie C: Deze bergschoenen zijn zo stug en met stijve zool dat je er flexibele stijgijzers onder kan binden. De zolen zelf geven ook goede grip op gladde en oneffen ondergrond. Ideaal voor ruig, bergachtig gebied: de zwaardere bergwandeling met eventuele sneeuwvlaktes.
  • Categorie D: Deze alpinistenschoen als je over sneeuw en ijsvlaktes gaat trekken. Je kan er goed stijgijzers onder plaatsen. Over andersoortig terrein leveren ze flink aan comfort in.

Overige overwegingen

Voering
Leergevoerd geeft doorgaans meer comfort, omdat het iets soepeler is en beter ademt. Het is niet volledig waterdicht omdat het geen waterdichtmembraam heeft. Het is de betere keuze als je doorgaans in droog en warm weer gaat hiken.

Maat
Veel mensen hebben de neiging om de schoen te klein te kopen. Ga met je tenen naar voren in de schoen en kijk of je je vinger nog achter je hiel kan plaatsen. Ook kan je het zooltje er uit halen en er opstaan om te zien hoeveel ruimte je hebt. Zorg dat je niet gaat schuiven in je schoen als je een helling afloopt. Ga bij voorkeur in de namiddag of avond passen, wanneer je voeten doorgaans iets meer gezwollen (= realistischer) zijn dan in de ochtend. Sommige merken hebben ook een smallere of wijdere versie van een schoen. Trek sokken aan waarmee je ook zou hiken en kies de dikkere versie.

Onderhoud
Trek na je (dag)hike je zooltjes eruit, zodat je schoenen en je zooltjes goed kunnen drogen. Plaats je schoenen ‘snachts in de tent of slaapzak wanneer je in koude, natte gebieden vertoefd. Controleer ‘sochtends voor het aantrekken of er geen steentjes en beestjes in je schoenen zitten. Eenmaal weer thuis kun je de schoenen 1-2 x per jaar goed invetten zodat het leer soepel blijft en eventueel de waterdichte laag weer waterproof maken en houden. Onderhoud lijkt vaak een sales-truc, maar je schoenen gaan aanzienlijk langer mee en het comfort blijft langer op niveau.


Al je overwegingen samengevat:

  • Landschap / categorie
  • Voering – wel/niet waterproof
  • Maat
  • Onderhoud

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Happy trails or lack there of!

#rayu

28 maart 2024

Hoogtevrees Hikeprep

#rayu

27 maart 2024

Ge m/r aakt in Made – Rayu on tour

#rayu

15 maart 2024

Rayu tussen de pakketjes

#Hikegear

9 maart 2024

Project Bear-Nerd

#rayu

25 januari 2024

Van bedreiging naar betekenis

#Veerkracht

16 januari 2024