Search
Close this search box.

#

Hikegear

Wat is aerogel?

De ontwikkelingen in stoffen en producten gaan snel en de outdoorwereld heeft er profijt van. Hoewel de gemiddelde Nederlandse outdoorwinkel vol ligt met degelijk, maar weinig innoverend materiaal, is er online een enorme groeispurt aan vernieuwingen te vinden in deze outdoortak van sport. Soms worden bestaande producten lichter, soms worden ze sterker, soms worden er hybride creaties gefabriceerd, soms wordt er materiaal uit een andere branche geïmporteerd in outdoormateriaal. Van deze laatste is de L.L. Bean Ultralight mummy sleeping bag een goed voorbeeld: deze slaapzak bevat Cross-Core. Dit materiaal is een combinatie van het bekendere Primaloft (synthetisch dons) met aerogel. Deze laatste bestaat uit nanopockets van lucht en is ontwikkeld door NASA. Het is op dit moment het lichtste isolatie-materiaal wat er bestaat. Wat het zo bijzonder maakt, is dat je zo een veel betere isolatie hebt, zonder dat het materiaal zwaarder wordt. Perfect voor een slaapzak dus. Maar het is niet het enige wat er inmiddels mee gemaakt wordt. Naast dat L.L. Bean meer producten zoals een donsjas er mee gemaakt heeft, gaan de komende maanden er ongeveer zo’n dertig merken producten introduceren met Cross-Core, zo werd aangekondigd door Primaloft op de ISPO München in juni 2019.

Behalve dat je veel warmte voor weinig gewicht krijgt zijn er nog een paar interessante voordelen. Zo is het waterafstotend, maar als het eenmaal nat is, blijft de warmte behouden. Ademt het dan nog wel? Jazeker, omdat het de combinatie heeft met Primaloft wel. Ook interessant is dat de meeste slaapzakken niet goed werken, omdat ze in een compressiezak hebben gezeten. Het is de lucht die isoleert, maar een platgedrukte slaapzak heeft minder ruimte voor lucht. Het is bij een reguliere slaapzak dan ook van belang deze geregeld uit te schudden, op te kloppen en uit te hangen wanneer je ‘m niet gebruikt. Cross-core werkt óók als het platgedrukt is.

Nog één van mijn favoriete voordelen: je kunt het veel makkelijker thuis in je eigen wasmachine wassen. Tuurlijk, dat kun je met je donzen slaapzak ook, maar het is een flinke uitdaging om ‘m weer zo te krijgen zoals je ‘m kocht, zeker als je geen droger hebt. En aan professioneel laten wassen zit bij veelvuldig gebruik toch wel een prijskaartje.


Techspecs (vrouwversie)

Construction:

 • Shell and lining made from soft, durable 20-denier ripstop nylon.
 • 100-gram Primaloft Gold insulation with Cross-Core technology.
 • This insulation has more warmth and compressibility than traditional synthetics without the bulk.

Additional Features:

 • Designed specifically for women, with extra insulation in the foot box and shoulders.
 • An incredibly light, compressible and comfortable sleeping bag that’s perfect for backpacking.
 • Roomy shape allows plenty of shoulder room.
 • Small inside pocket on shoulder for headlamp, glasses or other essentials.
 • Half-length zipper allows convenient venting.
 • Trapezoidal footbox provides extra room for feet or extra layers.
 • Compression stuff sack and oversized cotton storage bag included.
 • Temperature rating tested in to EN 13537 standards.

L.L. Bean Crosscore slaapzak: 1134 gram -17 graden celsius/ 35,56 x 16,51 cm

Hoe werkt aerogel? Outdoor Research legt het uit in deze video

In september/oktober 2019 nam ik mijn cross-core slaapzak mee naar Canada, waar het meer dan een degelijke test onderging in de vorm van dagen en nachten vrieskou en nattigheid met een gemeten temperatuur van -15 Celsius . Mijn slaapzak was tijdens mijn hike de helft van de ochtenden nat door de weersomstandigheden. Aan de buitenkant tenminste; aan de binnenkant was het opmerkelijk warm en droog. Sterker nog, het was mijn slaapzak die een groot deel van mijn moraal stutte in dagen van onderkoelingsverschijnselen en niet ondenkbaar een groot aandeel had in het voorkomen van erger in een uitdagende situatie.

Door de compressiezak is de slaapzak te reduceren tot een zeer schappelijk volume.

Waarom de L.L. Bean? Zij zijn de eerste die deze techniek toepassen in een slaapzak. Rayu heeft haar Cross-Core slaapzak niet gesponsord gekregen, ook ontvangt ze geen enkele vergoeding voor deze post: Rayu is een onafhankelijk platform en heeft een verdienmodel gebaseerd op coaching en training van hikers in hun voorbereiding en het geven van een varia aan workshops die betrekking hebben op hiken.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024

Happy trails or lack there of!

#rayu

28 maart 2024

Hoogtevrees Hikeprep

#rayu

27 maart 2024

Ge m/r aakt in Made – Rayu on tour

#rayu

15 maart 2024

Rayu tussen de pakketjes

#Hikegear

9 maart 2024

Project Bear-Nerd

#rayu

25 januari 2024