Zoek
Sluit dit zoekvak.

#

Veerkracht

Focus op veiligheid, niet op stress

Spannend om alleen om pad te gaan?

Rayu werd geattendeerd op de Generalized Unsafety Theory of Stress en het sluit aan Rayu’s artikelen dat je niet eindeloos moedig en angstvrij hoeft te zijn voor een solohike. Je hoeft je namelijk niet angst- en stressvrij te voelen vóórdat je alleen het op pad kan gaan. Het is ook niet iets wat een solohiker kenmerkt. Want ja, ook als door de wol geverfde solohiker is er geregeld stress door mogelijk onveilige of ongunstige situaties. Maar dat staat niet gelijk aan problematisch. En die stress is trouwens nog functioneel ook.

Stress staat zoals de Generalized Unsafety Theory of Stress aangeeft, áltijd aan tot het veilig is. Je staat tijdens een solowandeling -vanuit een brein-perspectief, niet zozeer vanuit een emotieperspectief- meer of minder op scherp. Je hebt immers in je eentje doorgaans minder vangnet. De vraag is dus niet hoe je stress kunt minderen, maar hoe je je veiligheid kunt vergroten.

Met deze andere insteek over stress, hoe ga je dan alleen wandelen met de zorgen die je nog steeds hebt? Of het nu gaat over verdwalen, of valse honden, onweer, gezondheidsproblematiek, blessures of een persoonlijke aanval.

Het is al sinds 2019 de insteek van het Sterker in je Wandelschoenenweekend. Er is tijdens de weekenden nog nooit kostbare tijd verloren gegaan aan onzinnige uitleg over cortisol, de workshops zijn altijd pragmatisch van aard geweest. Met een heleboel concrete plannen, zodat je óók met stress alleen de paden op durft te gaan. Je kunt namelijk heel praktisch aan de slag met het vergroten van je veiligheid, op veel gebieden.

Dat doe je niet (alleen) door ‘te vertrouwen op je intuïtie’, een veelgehoord advies. Iemand met serieuze angst of een slechte ervaring kan in de praktijk niet echt iets met dit doorgaans goedbedoelde advies. Want hoe luister je naar je intuïtie of je gevoel als alle alarmbellen af gaan? Welke is intuïtie en welke is je angst? Niks tegen intuïtie, maar het is niet altijd genoeg. Koers erop, gebruik het, maar laat het niet direct beslissen. Je hebt een brein, laat die meespreken. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je interpretatie en daarmee je keuzes en actie.

Daarnaast, de psychologische en biologische basisbehoeften zijn van sterke invloed op de interpretatie van die intuïtie. Basisbehoeften zijn universeel. We hebben ze allemaal nodig als mens, waar op aarde je ook geboren bent. Ze hebben niet alleen invloed op onze intuïtie, maar óók op ons gevoel van veiligheid. En daarmee op de keuzes die we maken. Je maakt andere keuzes als veel van die basisbehoeften in het rood staan. Ooit wel eens een korte nacht en honger gehad en een niet zo handige keuze gemaakt? Precies.

Aan die basisbehoeften kun je doorgaans goed werken. Het betekent bijvoorbeeld dat je zorgt voor voldoende vocht en voeding, voldoende slaap, voldoende bewegen, en alle dingen die je ouders je al adviseerde om te doen, als het gaat om de biologische basisbehoeften. Maar ook je psychologische basisbehoeften vervuld hebben zorgt ervoor dat je je sterker voelt. Het gaat dan onder andere om betekenisvolle relaties hebben, een sociaal netwerk waar je op terug kan vallen, de mogelijkheid hebben om eigen keuzes te maken en activiteiten ondernemen waar je goed in bent én waardering voor ontvangt. Het goed vervullen van deze basisbehoeften kan in het dagelijks leven al best een uitdaging zijn, een lange afstand solotrektocht brengt op deze gebieden soms nog wat extra -maar zeker niet onoverkomelijke- uitdaging met zich mee. Hoewel het ook niet ongewoon is voor hikers dat ze juist makkelijker ingevuld worden tijdens hun trektocht.

Hoe je kunt werken aan je biologische en psychologische basisbehoeften, hoe je zoveel mogelijk informatie kunt verzamelen over de bedreigende situatie, hoe je kunt onderhandelen met je brein, hoe je kan omgaan met de voorspellingen die je brein maakt en hoe je zowel emotie, ratio, je intuïtie én je waarden kan inzetten voor het maken van een goede keuze als je alleen in de natuur bent…. leer je persoonlijk en praktisch in één weekend: Sterker in je Wandelschoenen.

Want als je de wens hebt om alleen de paden te betreden en de natuur in te trekken…dan kan Rayu als door de wol geverfde solohiker alleen maar beamen dat het de moeite waard is. Oók als je veiligheid niet gegarandeerd is of je basisbehoeften nog niet optimaal vervuld zijn.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024

Happy trails or lack there of!

#rayu

28 maart 2024

Hoogtevrees Hikeprep

#rayu

27 maart 2024

Ge m/r aakt in Made – Rayu on tour

#rayu

15 maart 2024

Rayu tussen de pakketjes

#Hikegear

9 maart 2024

Project Bear-Nerd

#rayu

25 januari 2024