Zoeken
Sluit dit zoekvak.

#

Slaap­­management

Hoe kies je een slaapzak?

Wat zijn je overwegingen bij het kiezen van een slaapzak?

Allereerst is het belangrijk te weten in welke gebieden met welke temperaturen je gaat hiken; je wil voorkomen dat je brakke nachten door kou hebt, maar ook dat je onnodig volume en gewicht meesjouwt. Slaapzakken produceren zelf geen warmte, maar houden jouw warmte vast. Naast de buitentemperatuur is het dus goed om te weten of je zelf iemand bent die het snel koud of warm heeft. De temperatuur-richtlijnen die je op de slaapzak ziet staan (zie onder voor toelichting) zijn grove indicaties, maar niet altijd waarheidsgetrouw; weersomstandigheden zoals vochtigheid en wind kunnen invloed hebben, zoals je dat kent van de gevoelstemperatuur in het weerbericht. Liever iets te warm dan te koud; je kan ‘m altijd nog openritsen.

Welke maat heb je nodig?

Omdat je middels je lichaamswarmte zelf de slaapzak opwarmt, is het van belang dat je ‘m niet onnodig groot hebt; al die lucht moet je immers opwarmen. Een mummy-model, in tegenstelling tot een dekenmodel, is door de vorm uitermate geschikt voor hiken en vaak wat lichter. De lengte van je slaapzak kun je berekenen door tussen de 25 cm en 45 cm bovenop je lichaamslengte aan te houden. Als je een model met capuchon kiest is het handiger om meer richting de 45 cm te gaan. Ook als je in koude temperaturen gaat hiken waar je je electronica en/of kleding in je slaapzak wil kunnen plaatsen tijdens je nachtrust, is het verstandig om meer richting de 45 cm te gaan. Daarnaast is het goed om te weten of je een beweeglijke slaper bent en of je graag in je slaapzak wil kunnen draaien. De meeste slaapzakken zijn 80 cm breed, maar je kunt ze ook vinden van 70 cm (lichter) of 90 cm (comfortabeler).

Sommige slaapzakken hebben de optie om ze aan elkaar te ritsen (ook mummies), zodat je met twee personen in één zak slaapt. Kijk of je daarvoor een linker en een rechter ritszijde hebt. Ook als je alleen gaat hiken is de overweging van je ritszijde handig om over na te denken: als je tentopening aan je linkerzijde is, is het doorgaans ook handig om je rits aan die zijde te hebben. Ook de stof aan de binnenzijde is een overweging waard; liever katoen of een gladde stof?

Synthetisch of dons?

Synthetisch: Goedkoper, vaak een goede prijs kwaliteit verhouding, en beter dan dons bestendig tegen vochtigheid. Ook is een synthetische slaapzak makkelijker thuis uit wassen. Dat kun je met een donzen slaapzak ook wel, maar het blijft soms een uitdaging om de luchtigheid en daarmee een goede isolatie te bewaren van de veertjes. Doorgaans is synthetische slaapzak iets zwaarder en volumineuzer.

Dons: Een donzen slaapzak is vaak lichter, warmer en goed compact te maken, maar kan minder goed tegen vochtige omstandigheden, het wordt dan snel zwaar en verliest de isolerende werking. Ook zijn donzen slaapzakken doorgaans duurder dan synthetisch. Ze zijn niet altijd diervriendelijk, maar tegenwoordig hebben steeds meer merken oog voor dierenwelzijn; levend plukken gebeurt dan niet, het is te achterhalen waar de dons vandaan komt en de donsveren zijn dan een bijproduct van de voedselindustrie.

Wat betekenen de temperatuur-ranges?

Bovengrens: de temperatuur waar een gemiddeld persoon kan slapen, zonder te veel te zweten, gemeten met open ritsen en de armen buiten de slaapzak.

Comfort: temperatuur waar een gemiddeld persoon comfortabel in kan slapen

Ondergrens: de temperatuur waar de gemiddelde persoon 8 uur kan slapen zonder wakker te worden

Extreem: een gemiddeld persoon kan overleven bij deze temperatuur in deze slaapzak, verder kun je het best geen verwachtingen hebben.

Tips

Er bestaan bedrijven waar je je slaapzak zelf kan laten maken; op lichaamsgrootte, voorkeur voor model, vulsel, kleur en stof. Geen slecht idee, aangezien je slaapkwaliteit je kan maken of breken. Ook kun je een liner overwegen voor je slaapzak. Daarmee kun je een paar graden warmte winnen en je slaapzak gaat wat langer mee omdat ie wat minder vaak gewassen hoeft te worden. Ook is het een overweging voor degenen die de stof van de slaapzak niet fijn op de huid vinden; met een liner van stof naar keuze is dat eenvoudig opgelost.

Na het slapen kun je het beste je slaapzak gewoon weer terug in z’n zakje proppen, in plaats van oprollen of opvouwen. Het scheelt je niet alleen tijd, het voorkomt ook vouwen in je slaapzak, welke op den duur sneller een breuk kunnen vormen.

Niet aan het hiken? Zorg dat je je slaapzak altijd uithangt als je niet aan het kamperen bent; zo kan ie luchten en wordt de vulling niet langdurig in elkaar gedrukt.

Al je overwegingen samengevat:

  • Buitentemperatuur
  • Eigen temperatuur
  • Vorm
  • Maat
  • Ritszijde
  • Vulsel
  • Diervriendelijkheid

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

“Do you sell bear spray in Poland?”

#rayu

3 september 2024

Rayu’s gearlist voor Karpacki Blue Trail – Polen 2024

#rayu

1 september 2024

Blue trail: Is de hemel heden grauw, morgen is hij blauw

#rayu

28 augustus 2024

Boeken

#rayu

30 juli 2024

Dikke beren kijken

#rayu

20 juli 2024

Rayu in de Telegraaf

#rayu

13 juli 2024