Wat zijn je overwegingen bij het kiezen van een slaapzak?

Allereerst is het belangrijk te weten in welke gebieden met welke temperaturen je gaat hiken; je wil voorkomen dat je brakke nachten door kou hebt, maar ook dat je onnodig volume en gewicht meesjouwt. Slaapzakken produceren zelf geen warmte, maar houden jouw warmte vast. Naast de buitentemperatuur is het dus goed om te weten of je zelf iemand bent die het snel koud of warm heeft. De temperatuur-richtlijnen die je op de slaapzak ziet staan (zie onder voor toelichting) zijn grove indicaties, maar niet altijd waarheidsgetrouw; weersomstandigheden zoals vochtigheid en wind kunnen invloed hebben, zoals je dat kent van de gevoelstemperatuur in het weerbericht. Liever te warm dan te koud; je kan ‘m altijd nog openritsen.

Omdat je zelf de slaapzak opwarmt, is het van belang dat je ‘m niet onnodig groot hebt; al die lucht moet je immers opwarmen. Een mummy-model is daarom uitermate geschikt voor hiken en vaak wat lichter. 25 cm bovenop je lichaamslengte is een gangbare maat om aan te houden voor de lengte. Ook is het goed om te weten of je een beweeglijke slaper bent en of je graag in je slaapzak wil kunnen draaien.
Sommige slaapzakken hebben de optie om ze aan elkaar te ritsen (ook mummies), zodat je met twee personen in één zak slaapt. Kijk of je daarvoor een linker en een rechter ritszijde hebt. Ook als je alleen gaat hiken is de overweging van je ritszijde handig om over na te denken: als je tentopening aan je linkerzijde is, is het doorgaans ook handig om je rits aan die zijde te hebben. Ook de stof aan de binnenzijde is een overweging waard; liever katoen of een gladde stof?

 

Synthetisch of dons?

Synthetisch: Goedkoper, vaak een goede prijs kwaliteit verhouding, en beter dan dons bestendig tegen vochtigheid. Ook is een synthetische slaapzak makkelijker thuis uit wassen. Dat kun je met een donzen slaapzak ook wel, maar het blijft soms een uitdaging om de luchtigheid en daarmee een goede isolatie te bewaren van de veertjes. Doorgaans is synthetische slaapzak iets zwaarder en volumineuzer.

Dons: Een donzen slaapzak is vaak lichter, warmer en goed compact te maken, maar kan minder goed tegen vochtige omstandigheden, het wordt dan snel zwaar en verliest de isolerende werking. Ook zijn donzen slaapzakken doorgaans duurder dan synthetisch. Ze zijn niet altijd diervriendelijk, maar tegenwoordig hebben steeds meer merken oog voor dierenwelzijn; levend plukken gebeurt dan niet, het is te achterhalen waar de dons vandaan komt en de donsveren zijn dan een bijproduct van de voedselindustrie.

 

Wat betekenen de temperatuur-ranges?


Bovengrens: de temperatuur waar een gemiddeld persoon kan slapen, zonder te veel te zweten, gemeten met open ritsen en de armen buiten de slaapzak.

Comfort: temperatuur waar een gemiddeld persoon comfortabel in kan slapen

Ondergrens: de temperatuur waar de gemiddelde persoon 8 uur kan slapen zonder wakker te worden

Extreem: een gemiddeld persoon kan overleven bij deze temperatuur in deze slaapzak, verder kun je het best geen verwachtingen hebben.

 

 

 

Er bestaan bedrijven waar je je slaapzak zelf kan laten maken; op lichaamsgrootte, voorkeur voor model, vulsel, kleur en stof. Geen slecht idee, aangezien je slaapkwaliteit je kan maken of breken. Als je moet bezuinigen op je outdoorgear, probeer het zo min mogelijk op je slaapzak te doen.

Na het slapen kun je het beste je slaapzak gewoon weer terug in z’n zakje proppen, in plaats van oprollen of opvouwen. Het scheelt je niet alleen tijd, het voorkomt ook vouwen in je slaapzak, welke op den duur sneller een breuk kunnen vormen.

Niet aan het hiken? Zorg dat je je slaapzak altijd uithangt als je niet aan het kamperen bent; zo kan ie luchten en wordt de vulling niet langdurig in elkaar gedrukt.

 

Al je overwegingen samengevat: 

Buitentemperatuur
Eigen temperatuur
Vorm
Ritszijde
Vulsel
Diervriendelijkheid