#

Hikegear

Hoe kies ik wandelstokken?

Wandelstokken helpen je tijdens je hike op ongelijk terrein en in bergachtig gebied. Tijdens afdalen kun je je knieen flink van wat klappen ontzien en ze helpen je met je balans. Tijdens steile stukken heb je meer houvast en kun je je zelf optrekken aan de stokken. Op horizontale stukken kunnen ze je helpen om de vaart er in te houden en zorgen ze voor een betere houding omdat ze je helpen meer rechtop te blijven. Op het eerste zicht lijken ze veelal op elkaar, maar deze stokken behelsen toch nog flink wat overwegingen. Rayu heeft ze op een rijtje gezet:

  • Materiaal
    Grofweg heb je de keuze tussen aluminium, carbon en titanium. Aluminium is goedkoper. Carbon en titanium zijn lichter, sterker maar duurder.
  • Mechaniek
    Het meest voorkomende mechaniek is het draaisysteem, maar ook een klemsysteem en een vouwsysteem is een optie. Deze laatste twee zijn kwetsbaarder en een vouwsysteem zorgt ook voor meer pakvolume in je rugzak, omdat het niet inschuifbaar is. Het draaisysteem neemt meer tijd in beslag voor het wisselen van de lengte op bergachtig terrein en kan nog wel eens gepaard gaan met kuren; hij grijpt dan niet aan. De stok helemaal uittrekken en opnieuw proberen vast te draaien lost het probleem vaak op. De stok kan verdeeld zijn in 2 of 3 delen. Met 2 delen hoef je je stok maar op 1 plek in te stellen, met 3 delen op 2 plekken, maar je stok is dan wel kleiner en compacter om op te bergen.
  • Grip
    De goedkopere stokken zullen een handvat van plastic of rubber hebben, maar foam en kurk bieden betere grip en comfort. Zeker als je langer en in warme temperaturen aan het hiken bent. Het handvat is bij voorkeur ovaal in plaats van rond. Ook de dikte van de handvaten varieert: in de winkel de stok in je hand voelen geeft de beste informatie of de dikte prettig is in jouw hand. Damesstokken hebben veelal een dunnere grip. Een verlenging onder het handvat is een fijne toevoeging. Bij korte klimmetjes kun je zo hier je hand plaatsen en hoef je je stok niet aan te passen in de lengte.
  • Gewicht
    Goedkopere stokken zijn doorgaans zwaarder. Zie ook ‘materiaal’. Een paar stokken zijn zomaar 4 ons en kunnen dus best aantikken in je pakgewicht.
  • Lengte
    Een gemiddelde stok is tussen de 110-140 cm. Damesstokken zijn vaak wat korter (en daarmee kunnen ze ook lichter zijn). Controleer of de lengte van de stok afdoende is door de lengte te maken waarmee je een berg zou afdalen.
  • Kleur
    Kies voor een opvallende kleur als je vermoed dat je ze snel gaat vergeten, zodat ze goed zichtbaar zijn als ze bijvoorbeeld op de grond liggen. Kies voor een donkere, onopvallende kleur als je je tentstok ook wilt kunnen gebruiken als pilaar voor je tarp terwijl je wildkampeert.
  • Features
    Sommige stokken hebben extra handigheidjes. Zo zijn er bijvoorbeeld stokken met een camera-opschroefmogelijkheid, zodat je je wandelstok ook als statief kan gebruiken en stokken met een geintegreerd waterfilter-systeem.

Zijn er verschillen tussen Nordic walking stokken en wandelstokken?

Ja, hier zit verschil tussen. Nordic walking stokken hebben vanwege een grotere achterwaartse zwaai een groffer polsbandje met meer houvast en de voetjes zijn afgekant. Ook bestaan Nordic Walking doorgaans uit 1 geheel.

Leave no trace

Het lopen met wandelstokken kan beschadigingen opleveren aan de natuur. Op bepaald terrein zoals rotsachtig gebied leveren de wandelstokken bijvoorbeeld krassen op en zou het schrapende geluid de fauna kunnen storen. Zelf goed kijken waar je je stokken plaatst, eventueel de rubbertjes (schoentjes) aan het uiteinde van je stok houden en in kwetsbaar gebied zonder stokken lopen zijn mogelijkheden om middels het Leave No Trace-principe te hiken.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Beer bunkert paddenstoelplukker?

#rayu

6 oktober 2024

Hike the Szlak Karpacki Poland – virtually

#rayu

2 oktober 2024

“Do you sell bear spray in Poland?”

#rayu

3 september 2024

Rayu’s gearlist voor Karpacki Blue Trail – Polen 2024

#rayu

1 september 2024

Blue trail: Is de hemel heden grauw, morgen is hij blauw

#rayu

28 augustus 2024

Boeken

#rayu

30 juli 2024