Bas Buitensport, Wanda Wandelt, Arctic Adventure en Abel Reizen hielden woensdag 27 mei 2020 een webinar over inspiratie voor avontuur. Rayu was erbij en geeft je een terugblik én visie op een paar interessante onderdelen.
NB: Rayu’s platform is onafhankelijk en maakt geen gebruik van sponsoring en affiliate links. De merken en bedrijven die in dit artikel genoemd worden zijn vanuit informatief, educatief of praktisch nut beschreven.
De experts in het webinar
Alle experts hebben een eigen vakgebied:
Ilonne Bongers (Bas Buitensport) runt haar outdoorwinkel in Wageningen. basbuitensport.nl
Henk-Jan Geel (Arctic Adventure) is poolreiziger en expeditieleider een neemt regelmatig groepen mee naar ijskoude gebieden om hen een unieke expeditie ervaring te laten beleven. Arcticadventure.nl
Wanda Catsman (Wanda Wandelt/ de Wandeltrainer) begeleidt én inspireert wandelend Nederland om met veel vertrouwen en de juiste kennis op pad te gaan. wandawandelt.nl
Daan Remijnse (Abel Reizen) organiseert voor outdoorliefhebbers in de zomer (e-bike) fietsreizen naar Scandinavië en Groot Brittannië. In de winter vakanties naar Lapland. abel-reizen.nl/
Henk-Jan, vaak in de kou te vinden, tempert de afkeer over koude temperaturen. De kou in de arctic is heel anders dan in Nederland; er is daar veel drogere kou. Dat kan nog steeds uitdagend zijn, maar de beleving is aanzienlijk anders. Een tip die hij hierbij deelt is plastic zakken over je voeten, in je schoenen.
Zo houdt je warme droge voeten. Dit kunnen huis tuin en keuken plastic zakken zijn, maar aanzienlijk lichter zijn de speciale versies die voor voeten gemaakt zijn, die bijvoorbeeld ook in fabrieken worden gebruikt. Bij de technische afdeling in je outdoorwinkel kun je ze soms ook vinden, bijvoorbeeld van Rab of Exped (zie foto).
Rayu: Ik neem tijdens hikes altijd 2 vuilniszakken mee. Je kunt deze voor talloze dingen gebruiken: een zitmatje, snel je slaapzak of iets anders waterdicht verpakken, rivieroversteken, een windschermpje, etc. En dus ook als veel lompere optie om die warme droge voeten te bewaren tijdens hikes die niet per se in koude gebieden plaatsvinden, maar waar het plots toch ijzig koud of nat wordt.
De experts zijn het er over eens; merinowol is een fijn materiaal om te dragen tijdens avonturen. Icebreaker is hier veruit het bekendst in, en vooral prijzig vanwege de diervriendelijke behandeling. Ilonne stipt het mulesing nog even aan; de lijdensweg die dieren voor onze wol moeten afleggen. Het werd bekend door een tv-programma en mensen maken zich er nog steeds zorgen om.
Rayu: Dat geldt, zoals Ilonne terecht stelt, inderdaad niet voor al het merinowol, maar wel vaak bij de goedkopere merken. Merinowol is inderdaad heel fijn; het droogt snel, het stinkt niet of nauwelijks (toegegeven, het is me wel eens gelukt). Het is echter ook heel kwetsbaar; er komen snel gaatjes in door motten en wasmachines. Een tussenoplossing in prijs en sterkte is een mixversie zoals bijvoorbeeld Supernatural, maar deze gaat door de synthetische toevoeging dan wel weer sneller stinken.
Is er dan nog een verschil tussen de wandelaar en de fietser, vraagt Ilonne aan Daan. Dat zit vooral in de impact van de wind. Daarom heeft Daan doorgaans altijd een winddicht of goretex-jasje mee. Niet voor de warmte, wel tegen de wind.
Rayu: Goretex is niet altijd de beste keuze, je levert dan wat in op ademendheid, die je juist met fietsen wil hebben. Als de kans op regen klein is kom je met een dunne softshell of windstopper vaak ook al een heel eind en is doorgaans een stuk goedkoper. Je hebt al dunne jasjes van 100 of 150 gram, die als een vliesje om je heen zitten en perfect zijn voor dit soort avonturen.
Meer praktische tips over het leven in koude tijden vliegen voorbij. Henk-Jan heeft een thermosfles bij zich waar hij ducttape over heen heeft zodat de fles minder koud aanvoelt en hij heeft zo meer grip met zijn handschoenen aan. Ilonne vult enthousiast aan dat ze stormaanstekers met ducttape verkoopt in haar winkel en kunststof fluitjes, omdat alles met metaal kan vastvriezen. Henk-Jan licht toe dat hij ook ducttape om zijn Nalgene literfles heeft, waar hij eerst warm water in doet als hij een stuk ducttape nodig heeft; zo plakt de lijm weer.
Dat houtje-touwtje werk komt vaker terug in het webinar; Henk-Jan knutselt er op los. Handig zegt hij, want zo kun je alles in het veld repareren als het nodig is. Het is daarom ook slim om tenminste 5 knopen te kennen.
Vrijheid en natuurbeleving zijn belangrijk bij Abel reizen van Daan. De fietstochten zijn overigens zonder Daan zelf, maar met e-bike. E-bike? Nou, om meerdere redenen vertelt Daan: je komt zo frisser aan op je bestemming, waardoor je je onderneming kan combineren met andere activiteiten ter plaatse. Je kunt zo al snel 60-80 km afleggen en dus meer zien. Daarnaast zorgt meer inspannen er ook voor dat je meer bezig bent met de inspanning en dus minder met de omgeving of natuurbeleving.
Hoewel het plan was om de sterke verhalen achterwege te laten, komen er toch nog wat spannende avonturen voorbij met helikopters, vliegers, verdwalingen, heel veel pech en gebroken enkels. Wanda benoemt dat ze regelmatig zorgen van vrouwen krijgt die twijfelen of ze het avontuur moeten aangaan, vaak omdat ze niet zeker zijn van hun oriëntatiekwaliteiten en/of veiligheid. Ze vermeldt het Sterker in je Wandelschoenen-weekend dat ze samen met Rayu organiseert, om hierin vrouwen tegemoet te komen, omdat het echt de moeite waard is om alleen op pad te gaan.
Tijdens tochten kan de vermoeidheid op sommige dagen er flink inhakken. Eén van de dingen die Wanda doet is zichzelf soms voorhouden dat de tocht langer duurt dan feitelijk het geval is, zodat het meevalt. Ze vraagt aan Henk-Jan of hij nog tips voor dit soort situaties heeft.
Hij legt aan de hand van een voorbeeld uit wat zijn aanpak is:
“Groenland oversteken kost een maand en het is zo’n 600 km. Het is echter niet 20 km per dag verplaatsten. De eerste paar dagen worden er soms maar luttele kilometers per dag verplaatst. Ze lopen een uur en dan 10 minuten pauze, ze lopen een uur, dan 10 minuten pauze en dat herhaalt zich totdat het vier uur is, de afgesproken eindtijd. Het wordt vanzelf 16 uur.
Rayu: dit sluit heel mooi aan op Rayu’s aanpak in het voorbereiden van trektochten. Er is structuur en daarmee overzicht. Daarnaast gaat het niet over kilometers of uren, maar over focussen op je taak. Dit onderdeel wordt overigens ook getraind in Rayu’s workshop Hiken met Veerkracht.
Goed spul hoeft niet altijd het duurste te zijn. Zo heeft Henk-Jan zijn thermosfles gewoon van de IKEA, na één van zijn huis, tuin en keuken-testen waarbij hij meerdere thermosflessen van diverse merken vol met kokend water in de vriezer legde, om de volgende dag met de thermometer te meten welke de warmste temperatuur aangaf. Dat bleek de IKEA-thermosfles te zijn van 10 euro. Deze is overigens niet meer te verkrijgen. De komende tijd gaat hij aan de slag met het testen van diverse outdoormaaltijden. Niet alleen qua smaak, maar ook hoeveel energie én afval levert het op? De (gebruikte) zakjes zullen in de arctic namelijk de hele tocht meegedragen moeten worden.
Het Inspiratie voor Avontuur-webinar wordt afgesloten met avonturentips in Nederland door de experts, en er komen ook nog leuke tips uit het publiek middels de chat voorbij:
Op Visit Faroe Islands Facebook kun je iedere woensdag digitaal op pad over de Faroër eilanden en op We12Travel staat een leuke lijst met microavonturen in Nederland.
Tips van de experts:
HenkJan: Ga geocachen
Daan: Ontdek de Friese meren
Wanda: Wandelen en overnachten in de natuur op Natuurkampeerterreinen of een trektocht maken en logeren bij vrienden op de fiets
Ilonne: Vroeg opstaan en reeën spotten
Al met al was het een zeer onderhoudende, leerzaam en vermakelijke webinar, waar er nog wel meer van mogen komen!