Als rust en natuur hetgeen is wat je zoekt in je volgende hike, of als je eens van de gebaande paden af zou willen gaan, of als je eens de aandacht naar jezelf zou willen richten, dan heeft het vaak de voorkeur om een minder populaire trail te zoeken. Maar hoe weet je hoe druk een trail is? Hoe veel of weinig je over een trail vindt op internet is vaak al een goede aanwijzing. Toch kun je wél geïnspireerd raken door een populaire trail, die doorgaans om een reden populair geworden is. Het kan daarom soms best slim zijn om de toegankelijke toegangswegen te benutten die vaak gepaard gaan met de populariteit van een gebied, en om van daar uit een parallelle route of nabijgelegen trail te gaan lopen. Of om vooral buiten het hoogseizoen op pad te gaan, maar soms heb je die keus niet.
Heb je wat meer ervaring? Dan is het ook een idee om je eigen route te plannen in een minder bekend gebied, bijvoorbeeld met behulp van de tochtenwiki tourplanner van de NKBV
Wil je helemaal up to date informatie over hoe druk een trail is, dan kun je gebruik maken van de heatmap van Strava. Deze dataset is een visualisatie van jaren aan trailing data van Strava’s wereldwijde netwerk van atleten. Om een idee te geven van schaal, bestaat de nieuwe heatmap uit meer dan 700 miljoen activiteiten, 1,4 biljoen lengte-/breedtegraadpunten en 7,7 biljoen pixels gerasterd. Het heeft een totale afstand van 16 miljard km en een totale geregistreerde activiteitsduur van 100 duizend jaar.
Je kunt je afvragen of de heatmap niet vooral een heatmap is van de populariteit van Strava en of het in sommige gebieden niet zo zeer rustiger is, maar dat Strava er niet zo bekend is of een andere app daar de voorkeur geniet. Desalniettemin kun je met zoveel datapunten toch nog wat wijs worden; als het druk is op de Strava-kaart kun je er vanuit gaan dat het er druk is, is het volgens de Strava-kaart niet druk, zegt dat nog niet alles, maar zijn je kansen op een rustige trail aanzienlijk groter.
Bekijk de heatmap hier:
https://www.strava.com/heatmap
Meer achtergrond over de heatmap lees je hier.