Zoek
Sluit dit zoekvak.

#

Hikefit

Hikefit @ home

“Hikefit?”
“Ja, een trainingsprogramma gericht op hiken!”
“Oh, dus dan wandel je veel?”
“Nou, dat doen de deelnemers lekker in hun eigen tijd en tempo. In Hikefit krijgen ze oefeningen speciaal gericht op het maken van een meerdaagse trektocht.”
“Ah, dus dan doe je veel beenspieroefeningen?”
“Nou, zeker, maar je wil ook sterke schouders hebben om een zware rugzak te kunnen dragen, en een sterke rug om een goede houding te kunnen handhaven. Dus zo ben je al snel full body bezig. Maar een full body training maakt nog geen training specifiek voor hiken.”
Als een vakidioot met 19 jaar trainerservaring was het voor Rayu vooral een feestje om een biomechanische en inspanningsfysiologische analyse te maken van hiken. Full body training, tuurlijk, maar wat is er nou echt belangrijk? Hoe zorg je nou voor een goede houding om een rugzak op te dragen? Hoe ontwikkel je een goede enkelstabiliteit en hoe train je voor sterke knieën om de klappen van hoogtemeters op te vangen? Hoe kun je beter worden in wandelen en hoe kun je trainen voor hoogtemeters? Hoe kun je trainen voor een dagelijkse hike van 8 uur…in een uur? En hoe kan je dat met minimale middelen doen, of hooguit middelen waarvan je weet dat hikers dat in huis hebben?

Al deze vragen worden beantwoord in Rayu’s Hikefit. Het is een wekelijks onderdeel van het voorbereidingstraject voor de Fjällräven Classic, de fameuze Noord-Zweedse trektocht van 110 km. Gewoon, vanuit huis. En omdat niet iedereen een huis heeft waarin -of buren waardoor- je kan springen, wordt er niet gesprongen. Omdat je namelijk niet hóeft te springen om hoge intensiteit te behalen om je hartslag aan te jagen. Omdat je niet hóeft te springen om je knieën belastbaar te maken.

En hoe weet je nu of je het goed doet of het vol kan houden? Een trektocht in het verschiet kan een goede motivator zijn en zo’n wekelijkse sessie is een goede stok achter de deur, maar nooit feedback krijgen en weten dat je goed beweegt, slaat vaak wel een deuk in de motivatie. Of in progressie. En dus zijn de Hikefits geen ‘on demand’ trainingen, maar live, in het comfort van je eigen huis, met de persoonlijke feedback van een vakidioot.

Het filmpje is een sneakpeek uit de Hikefit voor de Fjällräven Classic. Het was zeker niet les één, de deelnemers hebben hier in weken en sommigen maanden naar toe gewerkt en horen de aanwijzingen en focuspunten in hun achterhoofd resoneren; het verschil tussen oefeningen doen en leren bewegen. Want ja, het aloude adagium geldt nog steeds; bewegen is goed, maar goed bewegen is beter!

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024

Happy trails or lack there of!

#rayu

28 maart 2024

Hoogtevrees Hikeprep

#rayu

27 maart 2024

Ge m/r aakt in Made – Rayu on tour

#rayu

15 maart 2024

Rayu tussen de pakketjes

#Hikegear

9 maart 2024

Project Bear-Nerd

#rayu

25 januari 2024