Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Door de bomen de stad niet meer zien

Ik vraag het me met grote regelmaat af, hoe het komt dat ik vooral de 65+-er in de bossen zie struinen en zo weinig twintigers en dertigers. Hoewel eerlijkheidshalve ik die laatste groep nog wel eens tegenkom, maar dan dartelen er altijd wat kinderen omheen. Het zijn dan de kinderen die de 30-ers naar buiten jagen, of een hond. “Maar,” zei iemand tegen me, opkomend voor de kinderloze dertigersgroep, “Zij komen ook wel buiten, maar dan maken ze er meteen een outdoor-weekend van. Je weet wel, vuur leren maken, shelters bouwen, etc.”
“Ja,” zei ik wat mismoedig. “Dat is wel zo. Dan leren ze vuur maken. En maandagochtend zitten ze weer op kantoor. De kansen dat ze ooit weer vuur hoeven te maken is nihil, maar ze zijn in ieder geval voorbereid op de grote apocalyps. Ik heb niks tegen een weekendje buiten ravotten en nog wat leren ook. En nu zijn ze weliswaar goed in vuur maken – niemand weet waarvoor-, maar ze kunnen de bomen in hun eigen straat nog niet benoemen. Als ze al weten of er een boom staat.”

http://maps.amsterdam.nl/bomen
Je kan nu op bomenqueeste, je laven aan het groen en er iets van leren zonder de stad uit te hoeven. In totaal zijn 270.359 bomen gedocumenteerd. Het zijn niet eens alle bomen in de stad; de bomen op begraafplaatsen en in tuinen en privéterreinen zijn niet meegenomen op deze kaart. De gemeente Amsterdam gokt dat er in totaal zo’n miljoen bomen in de stad staan, en daarmee wordt de stad ook steeds groener; in 1875 had de stad nog maar 4000 bomen, in 1935 waren het er al 40.000, in 1975 180.00 en tegen 2015 waren er nog eens 100.000 bijgekomen. Veel meer gaan het er niet meer worden, want de bomen hebben ruimte nodig en ze hebben het nu al wel eens te krap.

Leuk aan de kaart is dat we ervan leren dat Amsterdam een iepenstad is; met 31.606 iepen is het de meest voorkomende soort. Bovendien weten we dat er ook een aantal undercover wortel staan te schieten; maar liefst 10.227 bomen zijn onbekend. Het Vondelpark is een bont feestje van diverse boomsoorten, het Kastanjeplein staat inderdaad vol met (dubbelbloemig paarden-)kastanje, maar het Eikenplein staat op zijn beurt dan weer vol met gewone Plataan. Bovendien krijg je per boom informatie wanneer je er op klikt:

Boomnummer 578910
Wetenschappelijke naam Betula pubescens
Plantjaar 1967
Boomhoogte 12-15 m
Stamdiameter 31 – 50 cm
Type object Boom vrij uitgroeiend
Beheerder Stadsdeel Zuid

Daarnaast zie je niet alleen wat voor boom het is waar je naar staat te kijken, je kan zien ook welke boom waar staat, per soort. Je vinkt de rest uit, en vinkt jouw boom naar keus aan. Zo zit je voor een stukje berkenbast om je vuur mee te maken vooral goed in Oost en Buitenveldert en wordt het in Amsterdam Centrum een stuk harder zoeken.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

“Do you sell bear spray in Poland?”

#rayu

3 september 2024

Rayu’s gearlist voor Karpacki Blue Trail – Polen 2024

#rayu

1 september 2024

Blue trail: Is de hemel heden grauw, morgen is hij blauw

#rayu

28 augustus 2024

Boeken

#rayu

30 juli 2024

Dikke beren kijken

#rayu

20 juli 2024

Rayu in de Telegraaf

#rayu

13 juli 2024