Search
Close this search box.

#

Veerkracht

De stilte der natuur heeft veel geluiden

Het is bijna een soort vloeken in de kerk; met je koptelefoon op gaan hiken. Ik merk het aan de misprijzende blikken als ik in het bos loop en ik kom het zo nu en dan tegen in verhitte discussies op social media. Je hoort van de natuur te genieten, en dat kan niet als je zintuigen afsluit, zo is het sentiment. En ik begrijp dat sentiment eerlijk gezegd best goed. Buiten zijn en buiten ervaren zijn twee verschillende dingen en vooral het tweede is vaak nog wel iets wat je kan ontwikkelen. En dat doe je middels je zintuigen. Het zou dus raar zijn als je eindelijk eens buiten bent, jezelf gaat afsluiten, terwijl je juist dan de geluiden, geuren en kleuren ten volle kan absorberen.

Maar net als het echte leven gaat je hike ook niet altijd over rozen. Soms heb je minder mooie stukken, soms moet je gewoon kilometers maken, soms heb je gewoon pijn, blaren of ben je oververmoeid. Dan kan net dat beetje afleiding je er goed doorheen trekken. Tijdens mijn eerste solohike in Portugal ging ik gebukt onder een veel te zware rugzak – de scenes uit de film Wild zijn uit mijn leven gegrepen- en binnen een paar dagen was ik stuk, vol blaren en onder de striemen van mijn rugzak. Maar ik had tijdschaarste en zou hoe dan ook de hike volbrengen. Ik vond een paar MP3tjes met korte verhalen op mijn muziekspeler die ik er achteloos op had gezet en nu hoopte ik dat het wat zou afleiden van de pijn die door merg en been ging bij iedere stap die ik zette. Het werkte, ik vond het fantastisch! Ik werd er vrolijk van, ik ontspande en stelde me weer open voor alles om me heen. Snel telde ik het aantal verhaaltjes dat ik had en daarna de aantal dagen dat mijn hike nog zou duren. Het kwam bijna overeen. Ik besloot 1 verhaaltje per dag te mogen luisteren, zodat ik een pleister op de wonde had voor de echt pittige stukken. Na zo’n verhaaltje, die krap aan 10 minuten duurde, had ik nog 23 uur en 50 minuten per dag over om mijn zintuigen aan de natuur open te stellen. En bovendien, in pijn is het verdraaid lastig om die vrolijk fluitende vogeltjes nog goed te horen.

Wel maak ik altijd een gedegen keuze wanneer ik een koptelefoon opzet. Behalve de maximale natuurbeleving wil ik ook op minder veilige stukken mijn zintuigen alert houden en eveneens als ik in een gebied met (relatief) veel mensen loop, gebruik ik geen koptelefoon.

Wat te luisteren?

Tijdens hiken luister ik het liefst verhalen en podcasts. Opmerkelijk is dat ik in de stad óf niks óf muziek luister, maar nooit verhalen. Het vraagt aandacht om de verhaallijn en de details te horen, en de drukte van de stad eist deze aandacht al voor zichzelf op. Luisterboeken luister ik in huis nog wel eens, maar nooit zo enthousiast als tijdens het wandelen. De rust, ruimte en cadans is perfect voor luisteren. En dat is interessant, want terwijl het sentiment ‘beperking van natuurbeleving’ zou zijn, stuurt het luisteren me dus ook sneller en vaker naar buiten; als ik besluit een podcast of luisterboek aan te zetten en de gelegenheid is zo dat ik ook kan wandelen, dan heeft dat de voorkeur. En voor een beetje natuurbeleving zul je toch eerst naar buiten moeten.

Waar te zoeken?

Wat betreft verhalen kun je terecht bij de Luisterbieb. Ze hebben inmiddels bijna 1400 titels, waaronder een deel beschikbaar voor niet-leden/gratis te downloaden

Een all time favourite zijn de waargebeurde vertellingen van Echt Gebeurd.

Ook op Spotify kun je goed terecht. Overigens vind je daar óók de verhalen van Echt Gebeurd.
Een beginnende podcast op het snijvlak van toneel en literatuur is Uitgelezen Verhalen. Acteurs lezen korte verhalen, waarna een kort interview met de schrijver, acteur, verteller of kenner plaatsvindt over het kort verhaal:

Verder kun je bij Spotify natuurlijk goed rondstruinen op zoek naar onderwerpen die je aanspreken.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Rayu in de Telegraaf

#rayu

13 juli 2024

Aan de schandpaal

#rayu

11 juli 2024

Blessurevrij op pad

#Hikefit

24 juni 2024

“Walk to my car, I’ll give you a shirt”

#rayu

19 juni 2024

“Why would I go back to hell if I am in heaven?”

#rayu

12 juni 2024

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024