In orienteren in orientatie deel 1: Mapcode kon je ontdekken dat in Mapcode alles en iedereen een adres in de vorm van een korte code heeft, ook de plekken zonder straatnaam. Datzelfde principe hanteert What3words ook, maar hier bestaat de code uit 3 woorden. What3words heeft de wereld verdeeld in vierkanten van 3 bij 3 meter en zo’n vlak heeft een 3 woorden-adres.
Rayu(ela)’s Minibieb heeft als What3words-adres:
///bleach.exists.brushing of in het Nederlands: ///nachtrust.ranja.vochtig
Woorden zijn voor veruit de meeste mensen makkelijker te onthouden dan een getallenreeks, en al helemaal als ze in je eigen taal zijn. Daarom rolt het Britse bedrijf zoveel mogelijk talen uit. Inmiddels is het toegankelijk in 14 talen en op dit moment is de Nederlandse versie in ontwikkeling welke vanaf 2018 beschikbaar zal zijn. 25.000 woorden zijn er nodig om de wereld in kaart te brengen in een 3 woorden-adres, waarbij verwarrende woorden zoals ‘straat’, negatieve woorden als ‘moordenaar’ of religieuze woorden zoals ‘kerk’ eruit gefilterd zijn. Ook zogenaamde homofonen zitten er niet tussen: ‘hart’ en ‘hard’ zijn weliswaar twee verschillende woorden met andere schrijfwijze en betekenis, maar in een noodsituatie snel je 3 woorden-adres doorgeven, waardoor de hulpdiensten niet weten of ze naar boom.fiets.hart of boom.fiets.hard moeten gaan kan vervelend uitpakken.
Verdwalen, Ik ben er een groot voorstander van. Verdwalen kan je soms in mooie gebieden brengen die je anders nooit zou ontdekken, maar eruit kunnen komen heeft toch de voorkeur. Daar zijn uiteenlopende tactieken en hulpmiddelen voor, van analoog tot digitaal, van geografische kennis tot notie van de natuur, van een ouderwetse kaart tot een route-app, en in die laatste categorie zijn Mapcode en Rayuela’s favoriet What3Words ideaal. Oriënteren met woorden, een ideale abstractie van buiten & taal!
De app kun je hier vinden:
What3Words app