Search
Close this search box.

#

Navigatie

Luxe hiken?

40°57’9.68″N  8°10’33.05″W – Passadiços do Paiva

De hike van Areinho naar Espiunca langs de rio Paiva in het Noorden van Portugal is een bijzondere beleving. Je zou het als doorgewinterde hiker een luxe hike kunnen noemen; je hoeft nauwelijks te kijken waar je loopt en je zal je enkel niet verzwikken op losliggende keien: de route bestaat zo goed als volledig uit houtgelegde vlonders met leuning, die 8,7 km lang de loop van de rivier volgt, waarop enthousiast gekajakt en geraft wordt. De beleving is compleet anders dan een trail-pad, maar de voordelen popten verrassend snel op. De route was nu zo overduidelijk dat je geen enkele moeite voor oriëntatie hoefde te doen en je zo alle tijd had om de flora en fauna te bewonderen. De zelfde flora werd op deze manier van routeplanning op deze manier ook goed beschermd zodat het ongestoord zijn gang kon gaan: niet gehinderd door dolende wandelaars en er werd niks vertrapt of geplukt. De bedreigde soorten in het gebied hebben zo meer kans van overleven en door de stevige ondergrond werd de route volop gebruikt voor de sportievere versies van wandelen; er is ruim baan voor onbelemmerd versnellen en ook de hoogtemeters in de vorm van een fiks aantal traptreden dragen hier goed aan bij. Er is dus wel iets voor te zeggen, voor zo’n type hike.
De Passadiços is gecategoriseerd als zwaar, maar voor een beetje hiker is het eigenlijk goed te doen.
Het pad bleef ook niet onopgemerkt; na 2016 won het in 2017 wederom de World Travel Awards.
Het is duidelijk dat je voor het wildernisgevoel geen vlonderpad gaat lopen, maar dat wil niet zeggen dat het voor voettochtvoorbereiding en natuurbeleving geen plek heeft. Juist door het sportieve karakter en de volle focus op de natuur en geologie heeft zo’n vlonderpad een uitstekende plek in het hikers-curriculum.

In Nederland hebben we ook de mogelijkheid tot vlonder-wandelingen. Vanwege ons gebrek aan serieuze hoogte zijn ze bij uitstek geschikt voor wandelwagens en rolstoelen, maar ook in Nederland worden ze ingezet om door weelderige stukjes natuur en over water en moerassen te lopen. Een mooi voorbeeld is het kraamvrouwenpad; het werd vroeger gebruikt door artsen en kraamvrouwen om zich van Stolwijk naar Vlist te spoeden naar barende boerinnen. Je loopt niet alleen over een historisch pad maar ook voor een groot deel over de vlonders boven het water.

Een greep uit de vlonderpaden in Nederland:

Overijssel: Het Vlonderpad (9 km)
Overijssel: Vlonderpad Wieden (1 km)
Noord-Brabant: Galderse Heide / Mastbos (8 km)
Noord-Brabant: Heeze -Leende (3 km)
Zuid-Holland: Kraamvrouwenpad (9,5 km)
België: Hubert Lehaen-pad (1,5 km)

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Rayu in de Telegraaf

#rayu

13 juli 2024

Aan de schandpaal

#rayu

11 juli 2024

Blessurevrij op pad

#Hikefit

24 juni 2024

“Walk to my car, I’ll give you a shirt”

#rayu

19 juni 2024

“Why would I go back to hell if I am in heaven?”

#rayu

12 juni 2024

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024