Zoek
Sluit dit zoekvak.

#

Veerkracht

Hiken met passie

“Nou, zó leuk dat jij van je passie je werk hebt gemaakt!”

Ik hoor het heel vaak en mijn vingers ballen zich dan tot vuisten, mijn kaken klemmen zich vast en mijn hart verschrompeld. Nee. ‘Ik heb van mijn vak mijn bedrijf gemaakt’, zou ik alle keren willen zeggen.

Dat doe ik meestal niet. Want ik begrijp de positieve noot die iemand wil overbrengen en de situatie is meestal zo, dat luchtigheid gewenst is. Maar wát word ik met zorgen gevuld om in deze hoek, zoals beschreven wordt in dit artikel, weggezet te worden. Als ‘hikecoach’ ofzoiets.

Want nee. Ik ging niet een stukje wandelen met een veel te zware rugzak en dacht toen, nou, wel aardig, dat hiken, laat ik daar eens andere mensen mee helpen, want nu heb ik ‘ervaring’.

Er zit 20 jaar aan opleiding en werkervaring in, in dat bedrijf. Aan het trainen en coachen van mensen, in en buiten de gym. Aan het begeleiden van cliënten op leefstijl en stressmanagement. Aan het ontwikkelen van skills als outdoorgids in binnen en buitenland. Duizenden kilometers ploeteren en uitproberen, duizenden euro’s aan spullen die er voor nodig zijn. Aan boosheid over fatale onverschilligheid van wandelaars, aan frustratie over natuurverwaarlozing, irritatie over belabberde duurzaamheid van dingen. Aan alertheid op kunnen onderbouwen wat je als professional doet, aan piekeren of wat je doet het beoogde effect heeft en of er wat beters zou kunnen zijn voor je cliënten. En dan al die kennis en kunde samensmelten tot een nieuw product, waarin je hikers goed en gedegen hun trektocht laat beginnen, zodat ze een maximale buitenbeleving hebben en prachtige verhalen beleven die het leven de moeite waard maakt.
Niks passie, gewoon hard werken. En dat geen vies woord vinden.

En in mijn vrije tijd maak ik solohikes. Daar heb ik wel een passie voor. Want een passie ergens voor hebben, betekent dat je bereid bent om er voor te lijden. Dat je het nog zou doen al zou je er een ledemaat voor moeten inleveren. Dat maakt het anders dan een hobby.

Na met een paar bevroren tenen en als goed gekruide berehap een trektocht gemaakt te hebben, kan ik vermoedelijk het maken van solohikes als passie bestempelen. Maar dát maakt mij geen expert in het begeleiden van hikers in de voorbereidingsfase van hun trektocht.

Zoek je een expert voor welk vakgebied dan ook? Dan is passie vooral mooi meegenomen, maar geen must voor wat jij nodig hebt. Waardeer iemand om zijn passie, maar kies iemand op vakbekwaamheid.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Solo buiten de gebaande paden

#Veerkracht

29 maart 2024

Happy trails or lack there of!

#rayu

28 maart 2024

Hoogtevrees Hikeprep

#rayu

27 maart 2024

Ge m/r aakt in Made – Rayu on tour

#rayu

15 maart 2024

Rayu tussen de pakketjes

#Hikegear

9 maart 2024

Project Bear-Nerd

#rayu

25 januari 2024