Dikke beren kijken

Al bekend met Fat Bear Week?
Sinds enkele weken staan de bear cams van Brooks Camp in Katmai weer op volle toeren te draaien.
Katmai is een nationaal park in Alaska met zo’n 2200 beren en het is inmiddels vooral beroemd door de jaarlijkse Fat Bear Week die ieder jaar in oktober gehouden wordt. Welke beer heeft het meest zijn best gedaan om zijn wintervacht aan te leggen (en is het meest ‘likeable’)?

In de Brooks rivier zijn er in de zomer tussen de 80-100 beren actief op zoek naar voedsel. Het gebied is beroemd om het rijke zalm-aanbod dat ieder jaar de beren aantrekt die zich er op te storten om een rijkelijke vacht voor de winterslaap aan te leggen. Het is een wild gebied waar meer bruine beren leven dan mensen en de grootste, gezondste hoeveelheden rode zalm ter wereld zijn overgebleven.

De Fat Bear Week is een ludieke actie om beer-educatie te vergroten; de beren zijn zonder het zelf te weten in de running om de best gespekte beer van het jaar te worden. Mager als ze uit hun winterslaap aankomen in juni en juli, zo indrukwekkend bol zijn ze een paar maanden later in oktober. Dagelijks eten ze zo’n 40 zalmen; zo rond de 100.000 kcal.

Dit jaar start de wedstrijd met een Fat Bear week junior op 26-27 september en van 2 tot 8 oktober is de volwassen berenwedstrijd, vlak voordat ze het gebied verlaten voor hun winterslaap.Oké. Dan kijken we in oktober naar de dikste beer. Check?

Het is zoveel meer dan dat!

 

 

“Wait just a minute….I thought she was Buckys girl? What happened?”
“She was with Bucky not that long ago! Wow”
“Gee willikkers!  I can’t keep up!  She’s a little floozy!  So then Bucky is in the river now?”
“I hope she was worth it!”
“Looks like Bucky is taking 901 to dinner after their all day date! I’m melting!!!”

 

Denk je in; een dagelijks soapserie op tv, een veel seizoenen dramaserie op Netflix…de beren van Katmai kunnen zomaar je next level nieuwe avondvullende schermtijd worden. Er is een complete berensoap aan de gang vol gebeurtenissen in en om de rivier waar de bearcams hangen. Een soort Beren Big Brother zo je wil. Vele berenpersonages, interrelationele strijd, vechten om de beste zalm en intriges.

Het is als newbie echter best lastig te volgen, omdat aanvankelijk de beren moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Daarom hier de quick guide voor de fat bears!

 

 

Onderaan dit artikel vind je de belangrijkste links

 

 

Op het eerste gezicht zie je (afhankelijk van het tijdstip) een heleboel beren in de rivier staan, happend naar zalm. Omdat ze echter ook veelvuldig op elkaar leven, wat niet heel gangbaar is voor beren, is er ook veel strijd. Mannetjes met mannetjes om hun eten te beschermen, maar de vrouwtjes doen zeker niet onder. Zij hebben doorgaans een veel zwaardere strijd omdat ze niet alleen zichzelf moeten aanspekken, maar ook eten voor hun jong moeten scoren of wellicht gaan bevallen in hun winterslaap. Ook vallen de mannetjes de jonkies nog wel eens tot dood toe aan, dus ook daar is mama-beer scherp op.

Een naam die je al direct kunt onthouden: Grazer. Eén van de meest dominante vrouwtjesberen, met een herkenbare lichte vacht en dit jaar 2 kleintjes. Vooral beroemd van de scene dat ze eens een mannetjesbeer van de klif afduwde, maar ook de gevierde winnares van Fat Bear Week 2023. Ook dit jaar domineert ze het scherm met haar twee ondeugende babybeertjes van dit jaar die de kijker veel plezier leveren, maar Grazer zelf het leven niet makkelijk lijken te maken. En de zin ‘someone got Grazered’ (= iemand is aangevallen door mamabeer Grazer en heeft niet gewonnen) is dit seizoen al meermaals gebezigd.

Je voelt de soap al een beetje aankomen, niet?

 

Maar voordat we doorgaan: Katmai zelf hanteert bewust nummers voor de beren. Mensen hebben de neiging om de beren te personaliseren, om ze humaner te maken dan ze zijn en er emotioneel mee verbonden te raken: ook wel ‘antropomorfiseren’ genoemd. Dit gebeurt sneller met een naam. Een nummer zorgt voor afstandelijkheid, die Katmai graag wil behouden. Want hoe koddig ze er ook uit zien en zich gedragen, het blijven wilde dieren en het doel van Katmai is vooral educatie over beren te geven. Een te humaan gevoel aan beren koppelen kan uiteindelijk problemen opleveren. Toch blijft het, zeker met de hoeveelheid beren, lastig om nummers te onthouden. Ook is het als beginner ongelooflijk uitdagend om de verschillen tussen de beren te zien. Omdat sommige beren door de jaren heen zo iconisch geworden dat ze een naam hebben gekregen, gebruikt ook Katmai nog wel eens een nummer mét naam. Als beginneling is de naamvoering in ieder geval fijn om wegwijs te worden in de berensoap-deelnemers.

Wat maakt  het zo verassend én ingewikkeld?

De beren zijn aanvankelijk bijzonder lastig uit elkaar te halen, tenzij je je er echt in stort. Ook komen beren doorgaans ieder jaar terug, maar niet allemaal, en van de vrouwtjes blijft het ieder jaar een verassing of en met hoeveel kinderen ze terug komt: die worden vaak tijdens winterslaap geboren. Daarnaast blijft het vaak raden wie de vader van de jonkies is, zélfs als je beren hebt zien paren in het voorgaande seizoen. Vrouwtjesberen kunnen zaad van meerdere mannetjesberen in zich hebben voordat de eicel bevrucht wordt en het is daardoor onduidelijk welke beer de echte vader is. Al zien de getrainde Katmai-kijkers bepaalde trekken terug in de kleintjes. Na doorgaans zo’n drie jaar gaan de jonkies hun eigen leven zonder moeder in, dat op hun beurt weer een nieuwe verhaallijn oplevert. Nooit saai in Katmai dus, maar ook ingewikkeld als je niet weet waar te starten.

Er zijn echter meerdere iconische beren die het toegankelijk maken om de eerste stappen te zetten. Daarom hier een deel van de hoofdrolspelers:

 

Beren (selectie)

128 Grazer
De koningin van Katmai; dominante moederbeer, goed herkenbaar aan lichte vacht. Heeft dit jaar twee kleine ondeugende babybeertjes die de show stelen. De kleintjes worden vaak aangeduid met ‘Graizins’, ‘Grazerettes’ of ‘Biggie and Smalls’.
Update: ‘Smalls’ viel van de waterval af en belandde daarmee voor 032 Chunk, die waarschijnlijk uit instinct reageerde en het beertje beet pakte. Smalls overleefde, al kon hij zijn voorpootjes niet gebruiken. Enkele dagen later stroomde hij levenloos de rivier af, voor het zicht van moeder Grazer. Vermoedelijk het meest emotionele moment van Fat Bear seizoen 2024.

747
Winnaar 2022, één van de grotere, dominante beren. Door zijn herkenbare letternaam nooit echt een bijnaam gekregen, al staat hij wel te boek als ‘Bear Force One’. Vaak te vinden in de ‘jacuzzi’.

435 Holly
Eén van de oudere beren met immense populariteit door haar bijzondere en rijke historie. Dit jaar nog niet gespot.

503 Cubadult
Tot tweemaal toe verlaten door moeder. Geadopteerd door 435 Holly, die al een kleintje (719 Princess) had. Het is niet gangbaar in berenwereld dat een beer ‘geadopteerd’ wordt. Zijn levenskansen waren dus minimaal, maar hij groeit nu uit tot één van de indrukwekkende beren van Katmai.

480 Otis
All time favorite met ‘floppy right ear’. Vele malen Fat Bear Week gewonnen. Dit jaar nog niet gespot.

164 Bucky Dent/Shower bear
Staat graag in de waterval om vissen te vangen.

032 Chunk
verloor de 2023-finale van Grazer. Dit seizoen de meest dominante beer, die tegelijkertijd ook geregeld geduldig wacht. Herkenbaar aan smalle ogen, litteken op snuit en peervormig uiterlijk. Dit jaar berucht om zijn aanval op één van Grazers baby’s.

856
Een ruziezoeker die dit jaar aanzienlijk milder is. Hij is vele jaren de meest dominante beer geweest. Zijn dominante positie is aangevallen en daardoor is hij nu duidelijk herkenbaar aan een loshangend flapje huid. Verrassend genoeg heeft hij niet echt een bijnaam, maar door deze aanval van vermoedelijk 151 Walker wordt hij nog wel eens gekscherend ‘Backpocket’, ‘Post-it’, ‘Flappy Mr. Flapjack’ genoemd
Ook is hij nu al dikker dan hoe hij vorig jaar de winterslaap inging.

083 Backpack
Speelse, volwassen mannetjesbeer, zoon van Holly. Hij kreeg zijn bijnaam nadat hij op haar rug zat, al is dat niet geheel ongewoon. Heeft ook een steen naar hem vernoemd gekregen omdat hij er regelmatig op zat.

027 Scuba Steve
Makkelijk te herkennen aan zijn markante fishing-style. Hij duikt frontaal op een vis af, dat met zijn berenmassa regelmatig voor hilariteit zorgt.

 

 

~~~~

Op dit moment zijn Otis en Holly nog niet gespot en dat zorgt voor onrust. Ze hebben een iconische status in de Brooks rivier. Het is inmiddels vrij laat, maar niet volledig ondenkbaar om op te draven. Ze zijn wat oudere beren. Mogelijk hebben ze dit seizoen een andere plek gevonden om aan te spekken.  Als ze nog komen ontploft het wel aan kijkersenthousiasme.
Update: Holly en Otis zijn dit seizoen niet meer gespot.

~~~~

402 (vrouwtje) is om het leven gekomen door 469 (mannetje). Dit is vrij uitzonderlijk. Meer informatie en toelichting vind je hier


 

 

Beerstappenplan

1.

Meld je aan bij de Facebook-groep Fat Bear Week Bracket Tournament, daar is ongelooflijk veel informatie op een vrolijke manier te vinden en het is de makkelijkste én leukste manier om de beren te leren kennen.

2.

Kijk geregeld hier of hier op YouTube om de soap live te volgen.

3.

Kijk hier of je de beren kunt onderscheiden:Bear Book

4.

Volg de Live chat zodat je nog meer leert.

5.

Er hangen meerdere camera’s in het gebied, maar bij Brooks falls gebeurt het meest. De verschillende plekken bij deze waterval hebben aanduidingen, zodat het makkelijker is om aan te duiden welke beer waar staat. De namen van de exacte locaties in het gebied zijn handig om te kennen, met name de ‘jacuzzi’, ‘the lip’, ‘fish ladder’ en de ‘nanny tree’:

 

Voorgaande winnaars:

2014: 480 Otis
2015: 409 Beadnose
2016: 480 Otis
2017: 480 Otis
2018: 409 Beadnose
2019: 435 Holly
2020: 747
2021: Fat Bear Junior: 132’s spring cub.
2021: 480 Otis
2022: Fat Bear Junior: 909’s yearling.
2022: 747
2023: Fat Bear Junior: 806’s spring cub.
2023: Grazer

 



Belangrijkste links

 

 

 

 

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Celebearity 399 aangevallen door auto

#rayu

26 oktober 2024

Beer bunkert paddenstoelplukker?

#rayu

6 oktober 2024

Hike the Szlak Karpacki Poland – virtually

#rayu

2 oktober 2024

“Do you sell bear spray in Poland?”

#rayu

3 september 2024

Rayu’s gearlist voor Karpacki Blue Trail – Polen 2024

#rayu

1 september 2024

Blue trail: Is de hemel heden grauw, morgen is hij blauw

#rayu

28 augustus 2024