Heb jij al een kwetterpad of een tiny forest in je buurt? In een grijze omgeving van de stad is ieder groen stukje mooi meegenomen en in de Provincie Utrecht kun je nu ook gemakkelijk zelf een steentje bijdragen. Goede initiatieven worden beloond met een voucher van €500,- of €1000,- die je kan inzetten voor je groene plannen.

 

http://www.groenaandebuurt.nl/vouchers-beleef-en-bewonder

 

Die groene plannen kunnen veel meer zijn dan een willekeurige boom ergens planten; Groen aan de buurt biedt een hele lijst met inspiratievoorbeelden en -initiatieven van ook buiten de provincie om ook jouw buurt mee op te groenen. Bijvoorbeeld een natuurspeelplaats, een natuurwerkdag, een zwerfafvalbrigade, operatie Steenbreek in Amersfoort; hoe je je eigen tuin meer kan vergroenen.

De lijst is creatief en gaat verder dan flora & fauna. De beeldbepalende hekken die een landgoed of landbouwgrond afrasteren is hier een mooi voorbeeld van. Eén van de projecten is het terugplaatsen van valleihekken, de houten ‘V’-vormige hekken die je nog wel eens tegenkomt op landgoed, in plaats van de kille ijzeren hekken die er nu geregeld staan. Niet direct groen, maar het vormt een ander zicht en een heel andere beleving van de omgeving.

http://www.groenaandebuurt.nl/inspirerende-voorbeelden/

 

Een ander intrigerend initiatief is de tiny forest. Sinds twee jaar een relatief nieuw concept van bosbouw; een klein dichtbegroeid inheems bos te grootte van amper meer dan een tennisbaan voor meer groen in de buurt, luchtkwaliteitverbetering, maar ook het ontwikkelen van biodiversiteit in een grijze omgeving. Een compleet pakket valt te downloaden om je op weg te helpen; van een handboek tot aan flyers voor de buren.

 

En wat nou precies een kwetterpad is? Dat is ‘het groene buurtommetje dat steeds groener wordt’. Een wandelroute door je buurt die langs mooie groene plekken gaat, zoals vogelkijkplekken, speelnatuur, bloemenweides en andere groene pareltjes. Deze route op loopafstand kan je zelf uitzetten.

Op expeditie

  • Kies een groen initiatief of activiteit uit de inspiratielijst van Groen aan de Buurt
  • Ga op onderzoek uit, reis en wandel naar de betreffende buurt en ontdek wat de uitkomst is van dit idee