#

Veerkracht

Buiten! – Arjan Postma (2014)

‘Kijken door de ogen van de boswachter’, luidt de subtitel. Meer nog dan dat is het vooral een heel toegankelijke manier om je verloren kennis en kunde van natuur wat op te vijzelen en daarnaast is het ook nog een praktisch doe-boekje. Uitleg over het leven van verschillende dieren worden afgewisseld met hoe je deze dieren tegemoet kan komen: ‘Hoe kan je je tuin diervriendelijk maken?’, ‘Een hommelobservatiekastje maken’ (Wordfeud, anyone?) ‘Vlinders kijken’, keverfuik maken’ en ‘vetbol maken’, zijn hier sprekende voorbeelden van. Het toegankelijke helt regelmatig wat over naar het infantiele, maar Arjan is zo nuchter en ontwapenend dat je dat al lezend graag voor lief neemt.

Toen onze vriend zijn buik vol had, vloog hij op z’n gemakje terug naar huis. <pagina 157>

Er verandert zo veel onder water. En zonder al te veel ingrijpenweet de natuur zich steeds weer aan het passen en het evenwicht te herstellen. Fascinerend vind ik dat. <pagina 19>

Je zou er mee kunnen denken dat Postma het boek juist voor de jeugd geschreven heeft, wat natuurlijk uitstekend is, maar tijdens zijn uiterst informatieve rondleiding door een Gooisch bos bleek het vooral heel erg Arjan eigen. Dat is ook hetgeen zijn populariteit op de Nederlandse televisie goed verklaart. Moeiteloos schudde hij de anekdotes over waarom dode bomen een functie hebben in het bos, waarom beuken zo dominant zijn en dat eenden zo belabberd zijn in rekenen.

Berenklauwen staan vooral op plekken waar niet veel gemaaid wordt. Door vaker te maaien, een keer of vier per seizoen, krijg je hem ook weg. Vooral in het voorjaar moet je hem te grazen nemen. <pagina 253>

Een vermakelijk boekje voor tussendoorvol leuke feitjes en weetjes met originele drijfveren voor buiten. Als je eens een loze middag hebt, kan je nu eindelijk een insectenstofzuiger maken. Om ze vervolgens beter te bekijken natuurlijk.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs:

Rayu’s gearlist voor de Main Beskid Trail – Polen 2023

#rayu

3 september 2023

Hoe kies je een rustige trail?

#Navigatie

1 augustus 2023

Historische hoogtevrees

#rayu

16 juli 2023

Hoe bereid je je voor op een succesvolle Fjällräven Classic?

#Hikefit

6 februari 2023

Hikefit live!

#Hikefit

6 februari 2023

Roodkapje en de korte rokjesrethoriek

#Veerkracht

31 januari 2023