Next level hiking: Rayuela wordt Rayu

door | 12 jun 2019

Zoals iedere hike je doet groeien en ontwikkelen op zoveel niveaus, zo ontwikkelde Rayu/ela zich het afgelopen jaar.

Dat gebeurde met het begeleiden en trainen van hikers in de voorbereiding van hun trektocht in een maandenlang individueel traject, tot bijvoorbeeld een bondige, technische training van het wandelen met wandelstokken. Van de top van de Kilimanjaro tot Santiago de Compostela. Maar ook gaf Rayu/ela bijzondere workshops en lezingen over de diverse aspecten van het voorbereiden van een hike. En er kwamen mooie samenwerkingen tot stand. Bijvoorbeeld met Pullka, de outdoor slede-workout en de outdoor- en trektochtenorganisatie Surviking, de populaire outdoorblog Mountainreporters, outdoorwinkel Bas Buitensport, de reisorganisatie SNP, en natuurlijk met Wanda Wandelt, waarmee het unieke Sterker in je Wandelschoenen-weekend tot stand kwam om vrouwen ongehinderd en met opgeheven hoofd de paden te laten bewandelen.

Het aantal hikers nam de afgelopen jaren niet alleen bij Rayu/ela toe, er op uit trekken werd in zijn algemeenheid weer populairder. En hoewel het in de basis je ene voet voor de andere zetten behelst, komt er toch nog verrassend veel bij kijken om je goed op een trektocht voor te bereiden. Zeker als je veel hoogtemeters kan verwachten. Fysiek voorbereiding, training? Nou, ook. Maar je blijkt ook ineens verbluffend veel spullen nodig te hebben voor minimalistisch buitenleven. En de outdoormarkt wordt er niet makkelijker op. Hoe maak je keuzes? Wat zijn je overwegingen voor jóu en jóuw hike? Hoe ga je slapen in grillige omstandigheden en hoe eet je nog zo gevarieerd mogelijk, ook al is het grotendeels droogvoer? Hoe vind je je weg, hoe herstel je van tegenslagen en wat doe je met je eigen veiligheid? Het er op uit trekken nam niet alleen toe, onze twijfels ook. Kunnen we nog gerust buiten lopen? Is het veilig genoeg? En wat als het niet zo blijkt te zijn? ‘Vind je dat niet eng, om alleen op pad te gaan?’ was misschien wel de meest gehoorde vraag. 

 

De antwoorden op al deze vragen werden de speerpunten van Rayu/ela’s begeleiding, verdeeld over verschillende modules die je los van elkaar kan afnemen: fysieke voorbereiding, voedselvoorraad, slaap, oriëntatie, bepakking, en stressmanagement, veerkracht & vitaliteit. Zodat je de rust en ruimte voelt om om je heen te kijken, zodat je over de nodige veerkracht en weerbaarheid beschikt, zodat je een optimale beleving van je buitenleven ervaart, zodat je nog meer naar buiten gaat.

Er bleek echter ook een andere zijde van het spectrum te zijn: niet alleen de wandelaars die een (langere) trektocht wilden maken en daarvoor richting en support zochten, groeide. De groep die op slippers en schoudertassen de bergen op struinde -en niet zelden met een helikopterrescue er weer afgehaald moest worden- groeide helaas ook. Eenmaal op grote hoogte bleken ze dikwijls niet alleen een last voor zichzelf, maar ook een hinder voor degenen die zich wél hadden voorbereid. Het werd een ander speerpunt van Rayu/ela: meer bewust buiten; ga vooral meer naar buiten, maar zorg ook dat je weet wat je doet en wat je kunt.

 

t

Rayu is de afkorting van Rayuela. Dat is Spaans voor hinkelspel (weet je nog, dat kinderspel wat je vroeger met stoepkrijt tekende?) en het is de titel van een evenzo fascinerend als experimenteel literair hoogstandje uit 1966 van de Argentijnse Julio Cortázar (1914–1984). De hoofdstukken van de 3 delen in het boek hoeven niet in chronologische volgorde gelezen te worden: volgens de regels van het spel kan met hoofdstuk 73 begonnen worden en als lezer stiefel je zo heen en weer, van achteren naar voren door het boek, maar je mag ook je eigen pad kiezen. Rayu is daarmee niet alleen een knipoog naar het buitenspelen, maar ook naar het zoeken van je eigen pad en de voorliefde voor verhalen. En als iets mooie verhalen oplevert, dan is het wel hiken!

De wereld verandert en Rayu/ela verandert mee. De hikersgemeenschap groeit en Rayu/ela groeit mee. De hikers ontwikkelen zich en Rayu/ela ontwikkelt mee. En in die ontwikkeling zit een naam die minder gecompliceerd is, zonder afbreuk te doen aan haar verhaal.  
Het is tijd voor de volgende fase:

 

 

Welkom bij Rayu….hiken begint hier!

Heather Nova – Walk this World